Melody of Poetry

Melody of Poetry 2011 met Naim Farhoed

Langzaam worden steeds meer stoelen bezet en raakt de zaal vol met jong en oud in prachtige kleren. Iedereen staart vol verwachting naar de rode gordijnen. Dan wordt er achter de schermen gedraaid aan een hendel en gaan de gordijnen langzaam open. Het moment van poëtische melodieën is begonnen.

De eerste sensatie: mooie tonen van de rubab prikkelen je gehoorzintuigen. De vingers van Ofran Badakhshani over de snaren van zijn instrument produceren mooi klanken die iedereen doet genieten. Na het spelen van twee liedjes wordt hij beloond met luid applaus door het enthousiaste publiek.

Als de gordijnen voor de tweede keer open gaan, hoor je weer klassieke Afghaanse instrumenten. Deze keer is het echter niet live. De beurt is aan je optische zintuigen. Prachtige Afghaanse kleren in alle kleuren en stijlen zie je voor je sierlijke bewegingen maken. Het publiek geniet van klassieke Afghaanse dans die gepaard gaat met Attan.

Na deze twee muzikale optredens wordt de avond geopend door de presentatoren van de avond, Hasina Atrafi en Arash Akbari. Tevens maken zij gebruik van deze gelegenheid en introduceren zij Afghan EC, online educatie website, met wie commissie kunst en cultuur samen heeft gewerkt voor deze activiteit.

De mooie woorden die voorgedragen worden alsof het vlindertjes zijn die rond het kaarslicht fladderen, brengen diverse emoties naar boven. Mevrouw Maryam Akefi, mevrouw Homaira Nekhat en de heer Ofran Badakhshani dragen één voor één hun mooiste gedichten voor. De heer Farhoed brengt je in het kort kennis bij van de poëtische wetenschap en filosofie.

Je smaakzintuigen willen niet achterwege gelaten worden. De pauze biedt je de gelegenheid om heerlijke koekjes, cakejes en gebakjes te nuttigen. Allemaal zelf gebakken met de hulp van de lieftallige ouders. Als je dan nog lekker thee en fris hebt gehad, gaat het programma verder met moshahera. De moshaera wordt begonnen met over en weer duet door Naim Farhoed en Tahmina Akefi.

Na mooie sheer en shaherie is het de beurt aan onze veelbelovende artiest Ahmad Parwiz. Deze getalenteerde zanger opent zijn optreden door een mooie speech over klassieke Afghaanse muziek en de orginele afkomst ervan. Daarna introduceert hij de tablanawaaz naast hem, Ustad Sandip Bhattachary. Deze Ustad is master in tabla en tevens de leraar van vele tabla spelers in Nederland. Na deze nuttige informatie kon het publiek genieten van mooie klassieke ghazals. Ahmad Parwiz brengt zijn prachtige muziek en aangename stem ten gehoor. Ustad Sandip Bhattachary begeleidt hem met de indrukwekkende taal van zijn tabla.

De avond wordt afsloten met de klassieke dans en alle gasten wordt dank betuigd.

Wij als commissie en bestuur van Aria kijken tevreden terug op deze poëtische avond. Ons doel was om een avond te organiseren, waarop hele gezinnen aanwezig konden zijn. We wilden graag onze culturele aspecten, waaronder Afghaanse dans, Afghaanse kleren, Ghazal, en shayeri overbrengen op de jonge generatie en tegelijkertijd een avond vol Afghaanse gezelligheid met thee en koekjes verschaffen.

Dichters benaderen, muzikanten vinden, zaal regelen, gevarieerde programma in elkaar zetten, in acht nemen dat er jong en oud aanwezig zal zijn en zo zijn er nog veel meer punten geweest waar we rekening mee moesten houden dat het goed geregeld werd. Al met al was het echter een kleurrijke en gezellige avond en zijn we blij dat de gasten tevreden naar huis gingen.

Melody of Poetry
Schuiven naar boven