Multiculturele benefietavond in nieuwe Luxor

Vrijdag 18 november 2005 vond de Multiculturele Benefiet Avond plaats in het nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. De opbrengst van deze avond zou ten goede komen aan de slachtoffers in door aardbeving getroffen gebieden in Azië.
Op initiatief van een groep enthousiaste studenten van de Erasmus Universiteit en hogeschool InHolland werd deze gezellige avond vol spektakel georganiseerd door Aria, MashriQ SV, Stichting Cosmicus, Dochteran-e-Pakistan, Asian Sensation en Desifusion.

De inloop begon om 7 uur en aan de lange lijnen voor de kassa bleek al snel dat velen deze veelbelovende avond niet zouden willen missen. De show begon met de breakdansers die het podium in beslag namen met niet alleen indrukwekkende moves maar ook comedy met een muzikale noot maakte deel uit van hun optreden. De host van de avond, de cabaretier en stand-up comedian, Amar El-ajjouri, nam het publiek deze avond op een hilarische manier mee door alle optredens. Aan het publiek werd onder begeleiding van de bekendste stem van Nederland, Jaco van Cash en Carlo, de verschillende prijzen voor de loterij onder de aandacht gebracht.
Ook was er een optreden van de bekende Pakistaanse zanger Sagar Malik te zien. Hierna was het tijd voor de Turkse invulling van de avond. Groep Yakamoz en een Turkse dansgroep met fleurig gekleurde volkskleding zorgden ieder voor “Turkse” sfeer in de zaal. Hierna stond een groep studenten van de Wushu Studenten Federatie yoga oefeningen uit te voeren. Na het optrekken van het doek sprongen ze al snel over het podium met hun adembenemende kungfu bewegingen. De pauze was niet minder muzikaal dan de show. De dj`s van dJOGI ontvingen de mensen in de foyer met hun remixes, waarna de band Orange Grove aan de beurt was met hun reggae-achtige wereldmuziek. De Oosterse marktkraampjes, stonden vol met oosterse hapjes, zoetigheden, henna-artikelen en kalligrafische kunstwerk. De kraampjes van aria waren heel mooi versierd met lichtjes en trokken van verte al veel aandacht. Een Afghaanse vlag en de overheerlijke geur van mantoe en bolani en samboosa’s trokken veel landgenoten aan. De kraampjes van aria waar o.a een beproeving mogelijk was van Afghaanse keuken, waren de hele tijd druk bezocht. Vóór het eind van de avond was er niets meer over!! Terwijl we aan het eind van de avond moesten toekijken hoe anderen al hun overgebleven eten naar de auto’s brachten. Hierbij wil ik alle lieve moeders die dit mogelijk maakten nogmaals bedanken.
Links van mantoekraam zag je hoe de jonge en talentvolle kalligrafer Fereidoon werd belagen door allemaal mensen die graag een mooie aandenken van de avond mee wilde nemen. Allerlei woordjes werden gekalligrafeerd, van eigen namen tot namen van geliefden en moeders. Aan de overkant van de kraam stond de geëerde jonge kunstenaar Ahmad op verzoek van de aanwezigen portretten te maken. Vol verbazing en bewondering keek de menigte om hem heen hoe hij in een mum van tijd zo briljant en mooi de gezichten van de mensen op die avond vast legde. Aria genoot die avond van veel steun van landgenoten waaronder van alom bekende en succesvolle zanger Sulaiman Sareer, hij had zijn net uitgekomen CD beschikbaar gesteld voor verkoop en een deel van de opbrengst doneerde hij zelfs aan het goede doel van de avond. De pauze eindigde met een optreden van de Punjabi Boys met hun dhols en hun traditionele Indiase bewegingen.
Het tweede deel van de show werd ingeleid door twee dholspelers, waardoor iedereen weer vol spanning zich liet meenemen in het tweede deel van het programma. Daarna was de beurt aan de invulling van Aria aan de show. De zanger Satar Ulfat zong met zijn Afghaanse volksstem twee liederen onder begeleiding van Jawid en Feroz die op de keyboards en de slaginstrumenten de tabla en de dhol speelden. Speciaal voor de avond had dhr. Ulfat samen met Jawid een nummer geschreven die jullie op site kunnen zien en luisteren. In dat nummer die met het ritme van Qataqany werd gespeeld werd de situatie in de getroffen gebieden beschreven en werden de aanwezigen bedankt voor hun komst en steun. De overvolle luxor zaal waar maar liefst 1500! Man aanwezig was ging helemaal los op de noten van typisch Afghaanse muziek. Ondanks de krabbe ruimtes tussen de stoelen konden sommigen het niet laten om niet op te staan en te dansen op de muziek die live gespeeld werd. Hierna was het de tijd voor “The Incredibles”, een groep jonge Pakistaanse kinderen van 2,5 tot 12 jaar, die het publiek verraste met hun indrukwekkende rap- en zangbijdrage. Dit werd gevolgd door de bekende Marokkaanse rai-formatie Kasba, met hun Arabische muziek. De show werd afgesloten met de onthulling van het opgehaalde bedrag. Er bleek 20.000 euro verzameld te zijn !!!!! Amar sloot af met bedankjes en iedereen ging richting huis rond 00.45. terwijl de Aria leden nog druk bezigwaren met opruimen. De gerespecteerde kunstenaars en artiesten die Aria hielpen tijdens de show werden bedankt met een kleinigheidje. En na een korte “after show babbeltje” trok iedereen rond 01:30 huiswaarts. Behoorlijk uitgelopen, desalniettemin, was het de tijd waard!
De avond is te danken aan:

 • De directie van het nieuwe Luxor theater die het complex en personeel kosteloos beschikbaar stelden.
 • De groep studenten van de Erasmus Universiteit en hogeschool InHolland
 • Pieter Athmer voor de regie
 • De presentator Amar El-Ajjouri
 • Alle studentenverenigingen en iedereen die zich voor deze avond heeft ingezet
 • De sponsors

De artiesten die belangeloos optraden:

 • Satar Ulfat
 • Killah Kiwiz en Tripple Cross (breakdance)
 • Sagar Malik
 • Grup Yakamoz
 • Semazen (derwishen)
 • Grup Anadolu
 • Wushu Studenten Federatie
 • Orange Grove
 • Punjabi Boys
 • Dj’s dJOGI (DJ Naem & DJ Kamisetti)
 • The Incredibles
 • Kasba
 • Mc Paki en HmD (voor openingsremix volkslied en remix dil dil Pakistan)
Multiculturele benefietavond in nieuwe Luxor
Schuiven naar boven